Date deschise

Datele deschise sunt date ce pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine este interesat.

Instituţiile publice trebuie să asigure condiţiile necesare pentru a facilita accesul publicului interesat la documentele disponibile pentru reutilizare.

În România, Legea nr. 109/2007 implementează Directiva 2003/98/CE şi urmărește reglementarea reutilizării informaţiilor din instituţiile publice, în vederea creării unor noi produse şi servicii informaţionale.

De asemenea, România a aderat la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă (Open Government Partnership) care vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenţei, combaterea corupţiei şi utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare şi dialogul cu cetăţenii, în special prin elaborarea şi implementarea de politici în domeniul datelor publice deschise.

Iniţiativa Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă a fost lansată oficial de preşedinţii Statelor Unite şi Braziliei, la 20 septembrie 2011, în marja Adunării Generale ONU.

Participarea României la Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă şi Planul de Acţiune Naţional au fost aprobate de Guvernul României la 11 aprilie 2012.

Obiectivele Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă se află într-o strânsă legătură de complementaritate cu cele statuate în Strategia Naţională Anticorupţie (SNA). Creşterea transparenţei instituţionale prin sporirea gradului de disponibilitate a datelor publice deschise puse la dispoziţie de către autorităţile publice reprezintă unul dintre obiectivele specifice ale SNA. Mai multe detalii pe site-ul: http://ogp.gov.ro.

Consultarea beneficiarilor datelor publice deschise

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură își propune să vină în sprijinul potenţialilor beneficiari ai datelor deschise și să instituţionalizeze o consultare perioadică cu aceștia. În această secţiune vor fi anunţate perioadele / datele de consultare directă cu beneficiarii datelor deschise.

Contestare date deschise

În cazul în care o persoană consideră că dreptul privind accesul la datele deschise furnizate de APIA a fost încălcat, aceasta se poate adresa cu petiţie în acest sens conducatorului instituţiei.

Propune date deschise!

Propunerile de date deschise din partea societăţii civile pot fi trimise pe adresa de e-mail: relatii.cu.publicul@apia.org.ro.

Sari la conținut